نوع مقاله : پژوهشی کاربردی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه غیرانتفاعی شمال، آمل، ایران.
2 استادیار دانشگاه هنر ایران، تهران، ایران.
3 دانشیار مدیریت ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
4 دکتری، معلم تربیت بدنی، آموزش و پرورش بابل، مازندران، ایران.
چکیده
هدف: هدف پژوهش طراحی مدل توسعه فرهنگ ورزش دانشآموزی بود.
روششناسی: برای اجرای این مطالعه از روش تحقیق کیفی مبتنی برنظریه داده بنیاد (رویکرد گلیزر) استفاده شد. دادهها از طریق مصاحبههای نیمه ساختار یافته با 16 نفر از اعضای هیئت علمی مدیریت ورزشی، مسئولین تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش و مدیران فدراسیون ورزش دانشآموزی، گردآوری و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. مشارکتکنندگان بهصورت هدفمند انتخاب شدند. دادهها با روش کدگذاری سهمرحلهای (باز، محوری و انتخابی) تحلیل و مدل نهایی با استفاده از نرمافزار مکسکیودا تدوین گردید.
یافتهها: طبق نتایج کدگذاری، 76 مفهوم، 16 مقوله فرعی و 7 مقوله اصلی شناسایی شد که شامل ارتقای محیط آموزشی و زیرساختهای ورزشی، تقویت منابع مالی و اقتصادی، رسانه و ترویج فرهنگ ورزش دانشآموزی، توسعه اجتماعی و فرهنگی، سیاستگذاری و برنامهریزی پایدار در ورزش مدارس، ارتقای سلامت جسمی و روانی دانشآموزان و فناوری و نوآوری میباشد.
بحث و نتیجهگیری: یافتهها نشان داد که توسعه فرهنگ ورزش دانشآموزی، فرآیندی چندبعدی و وابسته به تعامل عوامل ساختاری، آموزشی، فرهنگی و اقتصادی میباشد. تحقق این امر مستلزم بهبود کیفیت آموزش تربیتبدنی، تأمین منابع پایدار، تقویت مشارکت خانواده و استفاده هوشمندانه از فناوری است. همچنین، توجه به نقش رسانه و طراحی سیاستهای هماهنگ در سطح ملی میتواند موجب ارتقای مشارکت ورزشی دانشآموزان و تقویت سرمایه اجتماعی در نسل آینده شود. پیشنهاد میشود تدوین نقشه راه جامع برای نهادینهسازی فرهنگ ورزش در مدارس در دستور کار سیاستگذاران قرار گیرد.
کلیدواژهها
موضوعات